Što je botox?

Što je botox

Botox je prirodni pročišćeni protein proizveden pomoću bakterije Clostridiumbotulinum, koji se posljednjih desetak godina koristi u medicini. Područje njegove prve primjene bila je okulistika, neurologija, pedijatrija, a u posljednjih nekoliko godina najviše se koristi u kozmetologiji, odnosno kod estetskih zahvata.

 

Opis zahvata

Tretman Botoxom siguran je i jedan od najdjelotvornijih i najpopularnijih estetskih tretmana za uklanjanje bora na području čela i bora smijalica. Tretman Botoxom jednostavan je, nekirurški zahvat kojeg izvodi liječnik. Izvodi se tako da se preparat injicira pod kožu na mjestima gdje se bore žele ukloniti ili umanjiti. Zahvat je jednostavan, bezbolan i traje svega nekoliko minuta. Rezultat zahvata, kao ni kod sličnih estetskih tretmana, nije trajan jer još nije otkrivena tvar koja bi u potpunosti zaustavila neizbježan proces starenja.

Bitno je spomenuti da je tretman još 2002. godine odobrila američka organizacija Foodand Drug Administration (FDA) koja kontrolira kvalitetu i sigurnost hrane i lijekova. Istraživanja pokazuju da se samo u SAD-u, nakon tog odobrenja, na tretman Botoxom odlučilo više od milijun ljud

Kandidati

Tretman se ne smije izvoditi ako postoji infekcija na mjestima na koja bi se preparat trebalo injicirati. Također, ne smije se izvoditi na pacijentima koji su osjetljivi odnosno alergični na bilo koji sastojak preparata. Pacijenti s pojedinim neurološkim poremećajima (ALS, Myasthenia Gravis ili Lambert-Eaton sindrom) imaju povećan rizik pojave ozbiljnijih nuspojava.

Priprema

Nakon pregleda facijalnih mišića liječnik će odlučiti u koja područja treba precizno injicirati preparat. Nužan je detaljan uvid u raspored i građu facijalnih mišića jer se oni u ljudi mogu bitno razlikovati. Mnogi nedovoljno educirani liječnici tu činjenicu zanemaruju i zato njihovi rezultati nisu zadovoljavajući. Prije nego liječnik odobri tretman, obavijestite ga u slučaju da dojite, ukoliko uskoro planirate trudnoću ili bolujete od bolesti koja utječe na živce ili mišiće (bolest povećava rizik pojave nuspojava).

Tijek zahvata

Botox se pažljivo i precizno aplicira u vrlo malim količinama u lice pacijenta te blokira rad pojedinih mišića, koji sudjeluju u mimici lica. Time se umanjuju i uklanjaju bore na licu, koje nastaju snažnim djelovanjem tih mišića. Djelovanje preparata je lokalizirano samo na mjesta na koja je injiciran. Sama aplikacija je gotovo bezbolna jer se ubrizgava vrlo tankim iglama. Mjesta na kojima se najčešće izvodi tretman su bore na čelu, sitne bore s vanjske strane očiju, bore iznad gornje usne, bore od kuta usne do brade, neravnine na bradi i bore na vratu.

Učinak je vidljiv već nakon nekoliko dana. Pomlađivanje lica može biti postepeno i trajati do mjesec dana. Trajnost konačnog rezultata zahvata varira, ovisno o individualnim karakteristikama (u većini slučajeva je oko 4 mjeseca). Tretman se može ponavljati neograničen broj puta jer ne postoji nikakva opasnost za zdravlje pacijenta. Potrebno je samo paziti da između tretmana bude odgovarajući vremenski razmak, kojeg određuje liječnik. U najvećem broju slučajeva tretman se ponavlja svakih 4 mjeseca kako bi se održao mladenački i svjež izgled. Važno je spomenuti da je kod ponovljenih tretmana estetski učinak pomlađivanja trajniji.

Oporavak

Pacijent se može odmah po završetku postupka vratiti svojim svakodnevnim obavezama. Na mjestu uboda može se pojaviti manja modrica, koju možete pokriti s puderom. Botox počne djelovati dva ili tri dana po injiciranju i obično djeluje 4-6 mjeseci.

Mjere opreza

Najčešće nuspojave su glavobolja, respiratorna infekcija, sindrom gripe, privremeno spuštanje očnih kapaka i vrtoglavica. Puno rjeđe dolazi do pojave bolnosti lica, eriteme na mjestu injiciranja i oslabljenosti mišića. Pojave se povezuju sa samim injiciranjem jer se javljaju tijekom prvog tjedna nakon zahvata. Sve nuspojave su privremene i ne traju više od nekoliko tjedana.

Popust 30 posto Oftalmološka ordinacija iFG
  • 1lece Boja Baner
  • 2lece Boja 1920 01

Uvijeti upotrebe

Ukoliko nije navedeno drugačije, sadržaji ove web stranice su vlasništvo Web portala MOJE OKO. Informacije koje se nalaze na ovoj stranici su samo u informativne svrhe i ne stvaraju poslovni ili profesionalni uslužni odnos između vas i Web portala MOJE OKO. Linkovi na ovoj stranici mogu dovesti do usluga ili stranica koje ne pokreće Web portal MOJE OKO.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…