Tumori vjeđa

Tumori vjeđa

TUMORI VJEĐA: ODSTRANITI ŠTO RANIJE! Tumori vjeđa mogu biti benigni i maligni.

Benigni tumori su nevusi (madeži), papilomi, bradavice, molluscumcontagiosum, xanthelasma, keratoakantom, hemangiom i ciste.

Maligni tumori su bazalni karcinom (bazaliom), skvamozni karcinom, maligni melanoma, sarkom, te karcinom udružen sa xerodermapigmentosum. Mogu se pojaviti i metastaze tumora drugih lokacija, ali su one izvanredno rijetke.

Bazaliom kapaka (Carcinomabasocellulare):

Bazaliom je najčešće smješten na koži donje vjeđe, uz rub ili na samom rubu vjeđe. Počinje kao čvorić koji uporno egzulcerira i pokriva se krastom. Raste sporo u širinu i dubinu i razara okolno tkivo. Oko egzulceracije odnosno kraste izdiže se karakteristični bedem tumorskog tkiva sedefaste boje.

Ustvari i nije potpuni karcinom , jer ne metastazira. To je najčešći tumor na očnim kapcima. Nastaje bujanjem stanica bazalnog sloja kože. Zapušten karcinom može ugroziti oko. Rijetko ugrožava život. Ako se u ranom stadiju operira, izliječenje je potpuno.

Karcinom pločastih stanica, skvamozni karcinom (Carcinomaplanocellulare):

Planocelularni karcinom je mnogo rjeđi, ali i mnogo maligniji od bazalioma – brže raste i jače razara tkivo, te, za razliku od bazalioma, mnogo češće metastazira. Morfologijom može nalikovati keratozi ili bazaliomu.

Manifestira se čvorom, sa hiperkeratozom, i kasnije ulceracijom. Pored toga što razara okolno tkivo, on također i metastazira u regionalne limfne čvorove.

Karcinom lojnih žlijezda (Carcinomasebaceum):

Pojavljuje se kao maligna alteracija stanica u Zeisovim ili Meibomijevimžljezdama. Često počinje kao ograničeni upalni čvor koji se zamijeni sa hordeolumom ili chalazionom. Ovi su tumori najagresivniji od svih karcinoma kapka.

Maligni melanom kapaka (Melanomapalpebrarum):

Ne razlikuje se od malignog melanoma na drugom dijelu kože, i može se pojavljivati u nekoliko karakterističnih oblika. Ne moraju biti pigmentirani. Važno je da se rano prepoznaju. Tumori koji imaju debljinu manju od 0,80 mm rijetko metastaziraju.

Sve maligne tumore vjeđa treba ODSTRANITI do zdravog tkiva. Nažalost, takvi zahvati često mutiliraju vjeđe, pa su potrebne složene kirurške rekonstrukcije kojima se vraća izgled i funkcija vjeđa. Zbog toga zahvat treba učiniti ŠTO JE RANIJE MOGUĆE. Ponekad se kirurško liječenje dopunjuje lokalnim ozračivanjem, koje može izazvati kataraktu i oštetiti dublje strukture oka.

 

Popust 30 posto Oftalmološka ordinacija iFG
  • 1lece Boja Baner
  • 2lece Boja 1920 01

Uvijeti upotrebe

Ukoliko nije navedeno drugačije, sadržaji ove web stranice su vlasništvo Web portala MOJE OKO. Informacije koje se nalaze na ovoj stranici su samo u informativne svrhe i ne stvaraju poslovni ili profesionalni uslužni odnos između vas i Web portala MOJE OKO. Linkovi na ovoj stranici mogu dovesti do usluga ili stranica koje ne pokreće Web portal MOJE OKO.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…