Upala spojnice (KONJUKTIVITIS)

Upala spojnice (KONJUKTIVITIS)

Konjunktivitis je upala očne spojnice (konjunktive). Spojnica se prostire na unutarnjem dijelu kapka i pruža se preko bjeloočnice (sklere) do rožnice. Upaljena očna spojnica čini bjeloočnicu crvenom za vrijeme konjunktivitisa.

Opis bolesti

Konjunktivitis je najčešća bolest očiju u razvijenim zemljama svijeta i s obzirom na težinu varira od blage upale sa suzenjem do jake upale koja uzrokuje ozljedu i odumiranje tkiva.

Konjunktiva je izložena mikroorganizmima i drugim oblicima iritacije. Suze štite konjunktivu razrjeđivanjem bakterija i njihovim ispiranjem. Suze također sadržavaju enzime i antitijela koja sprječavaju razvoj bakterija. Konjunktivitis je najčešća bolest očiju u razvijenim zemljama svijeta i s obzirom na težinu varira od blage upale sa suzenjem do jake upale koja uzrokuje ozljedu i odumiranje tkiva.

Postoje mnogi uzroci konjunktivitisa. Najčešći su virusne infekcije. Drugi uzročnici su bakterije, klamidije, gljivice i paraziti (rijetko). Virusni i bakterijski oblici konjunktivitisa su izrazito zarazni i mogu se vrlo brzo proširiti među djecom, katkada uzrokujući lokalne epidemije. Ostali uzroci su alergije (alergijski konjunktivitis), izloženost kemikalijama, iritacija vjetrom, prašinom, dimom. Konjunktivitis može također pratiti običnu prehladu i osipe.

Tko obolijeva (faktori rizika)?

Novorođenčad može biti zaražena bakterijama (klamidijama) u porođajnom kanalu. Ova se bolest naziva neonatalniinkluzijski konjunktivitis ili ophthalmianeonatorum i mora se odmah početi liječiti kako bi se sačuvao vid. Rizično je i nošenje kontaktnih leća, a posebno, dugo nošenje leća. Rizični faktor su i kontakti s osobama koje imaju konjunktivitis. Neke vrste konjunktivitisa:

 • virusni konjunktivitis
 • alergijski konjunktivitis
 • bakterijski konjunktivitis
 • neonatalni konjunktivitis, inkluzijski konjunktivitis (bazenski konjunktivitis) uzrokovan bakterijom-klamidijom
 • gonokokni konjunktivitis
 • kronični konjunktivitis (trahom)

Simptomi

Crvenilo konjunktiva, suzenje, osjećaj stranog tijela u oku te osjetljivost na svjetlo samo su neki od simptoma.

Crvenilo konjunktive, smetnje suzenja, iritacija (pečenje, svrbež) oka i kapaka, a očni kapci su često slijepljeni kod buđenja. Kod nekih virusnih konjunktivitisa može se imati osjećaj stranog tijela u oku i osjetljivost na svjetlo. Kod alergijskoga konjunktivitisa postoji obostrano crvenilo očiju, smetnje suzenja, žarenje u očima i svrbež. Većina osoba ima i popratni rinitis. Svrbež dovodi do trljanja očiju i edema.

Liječenje

U blagim slučajevima mogu pomoći lokalni pripravci koji se nalaze u slobodnoj prodaji, tj. bez recepta, a antibiotici u obliku kapi učinkoviti su u liječenju bakterijskoga konjunktivitisa.

Liječenje konjunktivitisa ovisi o uzročniku. Najbolje je da terapiju uvede i nadzire oftalmolog, a posebice u slučajevima kad se koriste lokalni pripravci kortikosteroida. Alergijski konjunktivitis liječi se liječenjem alergija ili može nestati sam po sebi kad se ukloni uzročni alergen. U blagim slučajevima mogu pomoći lokalni pripravci koji se nalaze u slobodnoj prodaji, tj. bez recepta.

 Antibiotici, obično kapi za oči, učinkoviti su u liječenju bakterijskoga konjunktivitisa. Primjenjuju se nekoliko puta na dan. Bakterijski konjunktivitis može se izliječiti za nekoliko dana. Virusni će se konjunktivitis povući sam po sebi obično unutar tjedan dana. Kod djece s neonatalnim konjunktivitisom potrebno je sustavno liječenje makrolidima, kao što je azitromicin. Također je potrebno liječiti majku i njezina seksualnog partnera. Kod odraslih se inkluzijski konjunktivitis uzrokovan klamidijom liječi jednokratnim davanjem azitromicina. Potrebno je liječiti i seksualnoga partnera. Prognoza nakon liječenja je obično dobra. Oči se moraju držati čiste od izlučevina i ne smiju se prekrivati zavojem.

Prevencija

 1. Dobro operite ruke
 • prije primjene bilo kojeg lijeka za oči
 • nakon što u oči nanesete lijek
 • svaki put kad dodirnete oči ili lice ili brišete nosni sekret
 1. Operite sve odjevne i ostale predmete koje dotaknete zaraženim očima:
 • odjeću
 • ručnike
 • često mijenjajte jastučnice
 1. Ne posuđujte šminku za oči. Ako je infekcija uzrokovana bakterijom ili virusom, morate baciti korištenu šminku i kupiti novu. Redovno mijenjajte kozmetičke preparate za oči.
 2. Ne dirajte zaraženo oko jer će se infekcija proširiti na zdravo oko. VAŽNO je da nakon dodirivanja zaraženog oka ne dirate zdravo oko.Konjunktivitis se širi jako lako!!
 3. Ne posuđujte ručnike ili maramice!
 4. Pravilno se koristite i brinite o kontaktnim lećama!

Konjuktivitis ili tzv. “crveno oko” je upala prozirne i glatke sluznice koja prekriva unutrašnju površinu očnog kapka. Upala se pojavljuje u mnogim oblicima; od blagog crvenila, povećanog suzenja, akutne gnojne upale, pa sve do dugoročnih problema povezanih s poremećajem lučenja suza.

Konjuktivitis – uzroci

Uzroci nastanka konjuktivitisa mogu biti raznoliki: infekcija, alergija, povezanost s nekom drugom bolesti.

Zarazni konjuktivitis obično je uzrokovan virusima koji se najčešće prenose kontaktom.

Među konjuktivitise koji nisu zarazni spada alergijski konjuktivitis, koji se pojavljuje za vrijeme sezone peludi, ali može imati i cijelo godišnji karakter. Alergiju također može izazvati prašina, životinjska dlaka i kozmetika.

Suha upala spojnice se odnosi na situaciju kada oko ne luči dovoljno suza ili su suze loše kvalitete, te površina oka nije dovoljno vlažna.

Poteškoće se također mogu pojaviti tokom boravka u nečistim prostorijama, te pri dugotrajnom opterećenju očiju (primjerice pri radu na računalu). Loše utječu i smog, dim cigareta, suhi zrak…

Posebno bi trebali biti oprezni nosioci kontaktnih leća. Kada se pojavi upala ili izrazito crvenilo, kontaktne leće odmah skinite i posjetite očnog liječnika.

Simptomi konjuktivitisa su peckanje, svrbež, crvenilo, osjećaj stranog tijela u oku, natečeni očni kapci.

Kod bakterijskog konjuktivitisa upala je povezana s pretjeranim stvaranjem sluzi, te se stvara iscjedak iz oka žuto-zelene boje. Sekret uzrokuje pogoršanje vida i tokom noći slijepljuje trepavice. Nakon buđenja oči se teže otvaraju.

Alergijski konjuktivitis uzrokuje svrbež očiju i kapaka.

Suha upala stvara osjećaj stranog tijela u oku.

Liječenje konjuktivitisa zavisi o njegovom uzroku.

Ako se radi o blagoj virusnoj upali liječiti se možemo sami, koristeći mast za oči. Ponekad upala prođe sama od sebe.

U slučaju gnojnog konjuktivitisa, potrebno je posjetiti liječnika. Očne kapi za liječenje ovog tipa upale nisu u slobodnoj prodaji. Isto vrijedi i za alergijske upale.

Uvijek je bolje savjetovati se s liječnikom. Liječnik će pregledom odrediti vrstu i stupanj hiperemije spojnice, te uzeti bris za analizu.

Pri osjećaju suhoće očiju potrebno je često treptati, izbjegavati klimatizirane prostore, te povremeno odmarati oči držeći ih zatvorenima. Oči su osjetljive, stoga su sunčane naočale nužne.

Svaka treća osoba u razvijenim zemljama ima simptome alergija, pri čemu su oči zahvaćene kod 75 posto osoba sa simptomima alergije.

Danas najčešća očna alergija je sezonski konjunktivitis (upala spojnice) koji se pojavljuje u sklopu sezonskog rinokonjuktivitisa, poznatijeg pod nazivom peludna groznica. Za peludnu groznicu karakteristični su: 

 • svrbež i blaže crvenilo očiju, nosa ili grla
 • curenje iz nosa, kihanje i kašljanje
 • povremeno su mogući slabost i umor te glavobolje zbog otekline sluznice sinusa.

Sezonski alergijski konjuktivitis najčešće nije opasan po oči, no svrbež, natečenost i suzenje mogu značajno narušiti kvalitetu života. Nešto su lakši simptomi kod takozvanog cjelogodišnjeg alergijskog konjunktivitisa čiji intenzitet raste početkom vlažne sezone na jesen kad je veća izloženost grinjama i sporama gljiva.

Druge manje česte očne alergije mogu biti značajno opasnije pa i ugroziti prednji prozirni dio oka – rožnicu. U ovu skupinu spadaju takozvani vernalnikeratokonjunktivitis kod mlađih dječaka, atopijskikeratokonjunktivitis kod osoba s neurodermitisom te, nešto manje opasni, konjunktivitis velikih papila koji je čest kod nositelja kontaktnih leća. Ukoliko nosite kontaktne leće i svakodnevno osjećate smetnje nekoliko sati nakon stavljanja leća u oko svakako to napomenite tijekom redovite kontrole. Uz probleme sa suznim filmom, ova kronična alergijska reakcija na materijal ili otopine za čuvanje kontaktnih leća čest je uzrok problema u njihovom nošenju.

Od svih alergijskih reakcija u području oka, najveći strah izaziva akutni alergijski edem vjeđa i spojnica s izrazito natečenim vjeđama što često onemogućuje otvaranje oka. Iako za mnoge zastrašujući, ovaj oblik alergija u najvećem broju slučajeva prođe bez ikakvih posljedica. Oprez je nužan zbog mogućnosti da alergijska reakcija zahvati dišne puteve pri čemu može doći i do gušenja. Dodatni razlog za odlazak oftalmologu je i mogućnost da se alergijska oteklina zamijeni sa celulitisom očnih duplji. Celulitis je karakteriziran tvrdom, bolnom i crvenom kožom vjeđa i može biti opasan po život, posebice kod osoba sa slabijim imunitetom.

Liječenje i sprječavanje očnih alergija

Najbolji način liječenja je izbjegavanje dodira s alergenima. Kako to najčešće nije moguće, dajem vam savjete kako se ponašati u vrijeme veće izloženosti najčešćim alergenima poput peludi, grinja, životinjske dlake i sličnim. Ukoliko navedeni savjeti ne pomognu, javite se oftalmologu kako bi vam propisao odgovarajuće lijekove.

SEZONSKE ALERGIJE OČIJU – PRAKTIČNI SAVJETI

Izbjegavajte alergene

Za vrijeme visokih koncentracija peludi u zraku, što manje otvarajte prozore na kući ili u autu, smanjite izlaske rano ujutro (najviše peludi otpušta se oko 5 sati ujutro) kao i tijekom sunčanih i vjetrovitih dana u vrijeme cvijetanja. Također možete uključiti klima uređaje, jer noviji uređaji u pravilu imaju mikrofiltere koji zadržavaju dio peludi.

Pri povratku kući skinite odjeću koju ste nosili izvan kuće i isperite kosu pod tušem. Osobama koje boluju od peludne groznice može pomoći i redovito ispiranje nosa fiziološkom otopinom te kapanje umjetnih suza bez konzervansa u oči.

Ukoliko ste alergični na životinjsku dlaku, grinje i spore gljiva uklonite tepihe, zavjese i posteljinu punjenu perjem iz soba, češće usisavajte (usisavači s mikrofilterima ili vodom) te ne puštajte kućne ljubimce u spavaću sobu. Po potrebi nabavite uređaje za smanjenje vlage u zraku te pročistače zraka.

Izbjegavajte mirisne osvježivače prostora i mirisne svijeće. Nova istraživanja pokazala su da pogoršavaju simptome alergijskih reakcija.

Ne trljajte oči

Bolje ukapajte umjetne suze bez konzervansa i stavite hladne obloge na oči i kako bi smanjili upalu i koncentraciju alergena u očima. Izbjegavajte obloge od kamilice, meda i sličnih proizvoda!

Ukoliko se svrbež, oteklina i drugi simptomi alergija pogoršavaju obavezno posjetite liječnika. Ne kapajte kortikosteroidne ili druge protuupalne lijekove bez nadzora liječnika jer isti mogu biti štetni po zdravlje!

Osobe koje duže vrijeme imaju probleme s alergijama već su upoznate s antihistaminskim lijekovima. Najčešće se propisuju loratadin (Belodin, Claritine, Flonidan, Rinolan, Contral), feksofenadin (Telfast), cetirizin (Letizen), levocetirizin (Xyzal) i dezloratadin (Aerius). Glavni nedostatak tableta s antihistaminicima njihov je nepovoljni učinak na suzni film oka, zbog čega se propisuju uglavnom kod izraženih simptoma alergijske hunjavice. Kod izraženijih simptoma mogu pomoći intranazalnidekongenstivi ili kortikosteroidi u obliku sprejeva za nos te kod određenih osoba hiposenzibilizacija.

Kapi za oči – bez liječničkog recepta

Za osobe kod kojih prevladavaju očni simptomi najčešće se propisuju lijekovi u obliku kapi za oči. Bez liječničkog recepta mogu se nabaviti umjetne suze bez konzervansa s natrijevim hijaluronatom (Moisturedrops UNIDOSE), s hijaluronatom i deksapantenolom (Bepanthol), kao i umjetne suze s konzervansima koji se razlažu na dnevnom svjetlu (Refresh-Contacts, Blink). Osim što vlaže oko, umjetne suze pomažu i u ispiranju alergena s površine oka.

Postoje i takozvane vazokonstrikcijske kapi koje djeluju na smanjenje crvenila oka, poput kapi s tetrizolinkloridom sa ili bez konzervansa (Visine Classic i Visine Pure Tears). Nažalost, nakon duljeg korištenja vazokonstrikcijskih kapi javlja se tolerancija i potreba za sve češćim kapanjem ovih kapi.

Kapi za oči – na liječnički recept

Stabilizatori mastocitalodoksamid (Alomide), kromolin (Cromolom), nedokromil (Alocril) i pemirolast (Alamast) djeluju na početku ciklusa alergijske reakcije i sprječavaju ranu i kasnu fazu alergijskog odgovora. Imaju vrlo malo nuspojava i jedini nedostatak im je vrlo postupan učinak zbog čega je važno ove kapi početi kapati prije izraženih simpotma alergijskog konjunktivitisa.

Antihistaminici smanjuju djelovanje histamina, glavne molekule koja izaziva osjećaj svrbeža, crvenila i otekline spojnica oka. U ovu skupinu kapi spadaju levokobastin (Livostin), azelastin (Optivar), ketotifen (Zaditor), emadastin (Emadine) i drugi. Glavni im je nedostatak učinak od svega nekoliko sati. Za razliku od stabilizatora mastocita, djelovanje ovih kapi počinje u roku od nekoliko minuta nakon kapanja.

Kapi s višestrukim učinkom zapravo su kombinacija postojećih kapi. Najvažniji predstavnik kombiniranih kapi u današnje vrijeme je olopatadin (Opatanol, Patanol, Pataday) koji je jedan od trenutno najčešće propisivanih lijekova protiv očnih alergija u zapadnim zemljama. Razlog tome je kombinacija učinka antihistaminika i stabilizatora mastocita zbog čega povoljan učinak nastaje ranije i traje duže. Pritom je podnošljivost jednako dobra kao i kod zasebnih kapi, a nuspojave iznimno rijetke.

U protuupalne kapi ubrajamo dvije vrste lijekova: kortikosteroide i nesteroidne protuupalne lijekove (eng. nonsteroidalanti-inflammatorydrugs, NSAID).

Kortikosteroidne kapi imaju iznimno jak učinak no mogu dovesti do ozbiljnih komplikacija, poput povišenja očnog tlaka, očnih infekcija i očne mrene, ukoliko se kapaju duže vrijeme i bez nadzora oftalmologa. Zbog toga se ove kapi propisuju samo kod težih oblika alergijskog konjunktivitisa ili kratkotrajno prije prelaska na druge kapi s manje nuspojava. Najčešće se propisuju kapi i masti s deksametazonom (Maxidex, Spersadex) te kapi s nešto blažim fluorometolonom (Efflumidex, FML, Fluoropos) i loteprednolom (Alrex, Lotemax).

Nesteroidne protuupalne kapi osim protuupalnog učinka utječu i na živčane zavšetke u spojnici oka čime smanjuju osjećaj svrbeža. Predstavnici ove skupine lijekova su diklofenak (Voltaren), ketorolak (Acular, Acuvail) i suprofen (Profenal). Zbog brojnih nuspojava, i kod ovih kapi se preporučuje kapanje u kraćem vremenskom razdoblju pod nadzorom oftalmologa.

 

Popust 30 posto Oftalmološka ordinacija iFG
 • 1lece Boja Baner
 • 2lece Boja 1920 01

Uvijeti upotrebe

Ukoliko nije navedeno drugačije, sadržaji ove web stranice su vlasništvo Web portala MOJE OKO. Informacije koje se nalaze na ovoj stranici su samo u informativne svrhe i ne stvaraju poslovni ili profesionalni uslužni odnos između vas i Web portala MOJE OKO. Linkovi na ovoj stranici mogu dovesti do usluga ili stranica koje ne pokreće Web portal MOJE OKO.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…