Suhe oči

Suhe oči

Sindrom suhog oka - Vizualno primamo više od 80% svih informacija. Oko je osjetilni organ koji nas povezuje s našim okruženjem. No, oko je također i osjetilni organ koji je najviše izložen, na koji utječe mnogo različitih faktora životne i radne sredine. Kada je, dakle, pravi trenutak da počnete brinuti o vašim očima?

Odgovor je jasan – u svakom trenutku – što prije to bolje, redovito, svakog dana. Sindrom suhog oka je jedna od najčešćih bolesti oka u današnje vrijeme. Ovaj sindrom utječe na više od 20% stanovništva i spada u civilizacijske bolesti. Ova bolest se odlikuje nedovoljnim stvaranjem suza ili njihovim brzim isušivanjem sa površine oka. Drugim riječima, to znači da suze ne čiste pravilno površinu oka, a time je rožnica manje zaštićena i suha.

Osobe s ovim sindromom se obično žale na umor očiju, osjećaj stranog tijela ili pijeska u oku; iritaciju, svrbež, peckanje, crvenilo, osjetljivost na svjetlost ili na prolazne poremećaje oštrine vida u toku dana.  Ukoliko se ne liječi, sindrom suhog oka može ozbiljno oštetiti vid. Već kod prvih simptoma preporučljivo je u ljekarni kupiti umjetne suze za liječenje ovog sindroma.

Umjetne suze bi trebalo uvijek imati pri ruci i primjenjivati ih kada god je to potrebno oku. Doziranje je individualno. Nekome je dovoljna jedna kap za ublažavanje simptoma, dok nekome drugome su potrebne tri kapi. Umjetne suze vlaže oči i ispiru ih od bilo kakvih neželjenih čestica. Umjetne suze ne oštećuju oko i njima se ne možete predozirati.

Ako simptomi ne prestanu, obratite se oftalmologu. Paradoksalno, sindrom suhog oka se može pojavljivati i kao prekomjerno stvaranje suza. U tom slučaju, problem nije u količini suza već u njihovoj kvaliteti. Tad je najbolje koristiti umjetne suze koje stabiliziraju sve slojeve suza (suzni film)sa vitaminima A i E.

Rizični faktori

Postoje mnogi faktori koji mogu izazvati sindrom suhog oka. Zračenje računala, TV ekrana; umjetno osvjetljenje, klima-uređaji, nošenje kontaktnih leća, putovanja avionom, zadimljene prostorije, vjetar ili zagađenja. Ovi problemi se često pripisuju starenju, hormonskim promjenama (trudnoća, menopauza), upotrebom nekih lijekova (npr. protiv trudnoće, antidepresiva, anti-histaminika, diuretika) ili nekim bolestima (npr. dijabetes, tireoidna oboljenja, autoimune bolesti).

Nije moguće u potpunosti eliminirati utjecaj gore navedenih faktora na oči, ali je moguće smanjiti mnoge od njih, prilagođavajući radnu okolinu, usvajanjem zdravog načina života i, naravno, vodeći računa o vašim očima svakodnevno.

DESET savjeta za zdrave oči:

 1. zaštitite svoje oči kvalitetnim naočalama za sunce
 2. redovno posjećujte oftalmologa radi kontrole očiju
 3. prilagodite svoje radno okruženje i način rada na odgovarajući način
 4. svjesno trepćite očima
 5. unosite dosta tekućine
 6. izbjegavajte dugotrajan boravak u klimatiziranim i zadimljenim prostorijama
 7. koristite ovlaživače zraka
 8. svakodnevno boravite na svježem zraku
 9. osigurajte neophodne vitamine i minerale za vašim očima
 10. koristite umjetne suze kada shvatite da su vam oči suhe

 

Popust 30 posto Oftalmološka ordinacija iFG
 • 1lece Boja Baner
 • 2lece Boja 1920 01

Uvijeti upotrebe

Ukoliko nije navedeno drugačije, sadržaji ove web stranice su vlasništvo Web portala MOJE OKO. Informacije koje se nalaze na ovoj stranici su samo u informativne svrhe i ne stvaraju poslovni ili profesionalni uslužni odnos između vas i Web portala MOJE OKO. Linkovi na ovoj stranici mogu dovesti do usluga ili stranica koje ne pokreće Web portal MOJE OKO.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…