Vitamin C i zdravlje očiju

Vitamin C i zdravlje očiju

Činjenica da je koncentracija vitamina C u tekućini oka oko 25 puta veća od koncentracije vitamina C u serumu, a u očnim lećama čak i do 50 puta veća, mogla bi se smatrati indikacijom za povišen unos vitamina C u svrhu zaštite očiju.

  • Zaštitno djelovanje vitamina C na zdravlje očiju očituje se kroz:
  • Zaštitu osjetljivih sulfo-hidroksilnih skupina proteina u očnim lećama od oksidacije;
  • Ulogu u sintezi kolagena i drugih struktura očne leće;
  • Stimulaciju imunološkog sustava;
  • Zaštitu leća od štetnih zračenja;
  • Održavanje integriteta membrana koje reguliraju transport nutrijenata i iona u leću.

Vitamin C i makularna degeneracija

Makularna degeneracija najčešći je uzrok slabljenja vida, a u slučaju neliječenja može rezultirati i sljepoćom. U zapadnim zemljama makularna degeneracija pogađa preko 25% osoba starijih od 75 godina. Uzroci ove bolesti nisu u potpunosti razjašnjeni, no za sada se zna da stanice makule, osjetljive na svjetlost, s vremenom degeneriraju. Rizični čimbenici makularne degeneracije uključuju pušenje, izlaganje sunčevoj svjetlosti, pretilost i visoku razinu kolesterola. Visok unos vitamina C i ostalih antioksidansa može usporiti degenerativne procese u retini oka.

Vitamin C i katarakta (očna mrena)

Izraz katarakta prvi je upotrijebio arapski okulist i svećenik ConstantinusAfricanus, 1018. godine. On je arapsku riječ koja označava “prelijevanje” preveo u latinsku “cataracta” što znači “nešto uliveno ispod nečega”, “slap”. Smatrao je da je zamućenje vida rezultat tankog filma koji preko očiju pada poput vode. Danas je poznato da katarakta nije film nego zamućenje, tvrdoća i gubitak elastičnosti očnih leća. Katarakta se povezuje sa aterosklerotičnim promjenama krvnih žilica u oku, dijabetesom i drugim metaboličkim poremećajima, izlaganjem suncu i ostalim štetnim zračenjima, trovanjem teškim metalima, traumom, lošom prehranom te starenjem. Kod više od 50% osoba starijih od 60 godina razvije se katarakta. Starenjem dolazi do promjena u strukturama proteina očnih leća uslijed čega leća gubi transparentnost. Također, smanjena razina vitamina C karakteristična za stariju životnu dob doprinosti povećanoj incidenciji katarakte u trećoj životnoj dobi. Nekoliko studija pokazalo je da unos visokih doza (1000 mg/dan) vitamina C može spriječiti razvoj katarakte, pa čak i popraviti već nastala oštećenja očne leće. Studija koja se u tom kontekstu načešće citira je studija provedena na HarvardMedicalSchool, Boston, a u njoj je sudjelovalo 50.828 žena. Rezultati su pokazali da žene koje imaju najviši unos vitamina C prehranom, i koje su više od 10 godina uzimale suplemente vitamina C imaju čak 45% manji rizik od razvoja katarakte u odnosu na žene čiji je unos vitamina C bio znatno manji.

Vitamin C i glaukom (povišen očni tlak)

Povišen očni tlak rezultat je neprohodnosti kanalića kroz koje prolazi očna tekućina noseći antioksidanse do unutarnjeg oka. Kada su kanalići neprohodni, raste očni tlak te djeluje na periferne živčane stanice oka ometajući pri tome vid. Smatra se da vitamin C prevenira glaukom osiguravajući adekvatnu sintezu kolagena i prohodnost kanalića.

Vitamin C i suhoća očiju

Suhoća očiju, koja rezultira peckanjem, crvenilom i svrabom, vrlo je neugodna pojava. Često se javlja kod žena, posebice onih koje imaju probleme sa suhom kožom i lomljivim noktima. Prema istraživanjima, vitamin C u dozi od 350-1000 mg/dan u kombinaciji sa esencijalnim masnim kiselinama i vitaminom B6 poboljšava produkciju suza te na taj način olakšava simptome suhoće očiju.

Popust 30 posto Oftalmološka ordinacija iFG
  • 1lece Boja Baner
  • 2lece Boja 1920 01

Uvijeti upotrebe

Ukoliko nije navedeno drugačije, sadržaji ove web stranice su vlasništvo Web portala MOJE OKO. Informacije koje se nalaze na ovoj stranici su samo u informativne svrhe i ne stvaraju poslovni ili profesionalni uslužni odnos između vas i Web portala MOJE OKO. Linkovi na ovoj stranici mogu dovesti do usluga ili stranica koje ne pokreće Web portal MOJE OKO.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…