Zdravlje očiju iz jaja

Jaja su bogata luteinom, karotenoidom koji je važan za zdravlje očiju i vida.


Istraživanja pokazuju da lutein može pomoći u zaštiti od bolesti kao što su senilna makularna degeneracija (AMD) i katarakta, kao i za snižavanje rizika od nekih oblika raka i bolesti srca.


Rezultati istraživanja su pokazali značajno veću razinu luteina u krvi nakon konzumiranja jaja u odnosu na druge izvore luteina. Naime, razina luteina u  krvi ispitanika je oko tri puta veća nakon konzumiranja jaja.

Moguće je da se lutein iz jaja lakše apsorbira u krvotok nego lutein iz drugih izvora hrane kao što su špinat i mrkva zbog komponenti u žumanjku jajeta kao što je lecitin.


Ovi podaci potvrđuju važnost jaja u prehrani. Dr. Blumberg sa sveučilišta Tufts kaže: „Jedan žumanjak osigurava približno 200 mikrograma luteina i lutein u jajima ima 200-300 posto veću biološku raspoloživost nego biljni izvori luteina.” Jaja osiguravaju lutein u obliku lipida, što tijelo lakše apsorbira. 


Rezultati ove studije, zajedno s prethodnim istraživanjima, pokazuju da su jaja odličan, jeftin izvor mnogih korisnih hranjivih tvari uključujući lutein.
 

Popust 30 posto Oftalmološka ordinacija iFG
  • 1lece Boja Baner
  • 2lece Boja 1920 01

Uvijeti upotrebe

Ukoliko nije navedeno drugačije, sadržaji ove web stranice su vlasništvo Web portala MOJE OKO. Informacije koje se nalaze na ovoj stranici su samo u informativne svrhe i ne stvaraju poslovni ili profesionalni uslužni odnos između vas i Web portala MOJE OKO. Linkovi na ovoj stranici mogu dovesti do usluga ili stranica koje ne pokreće Web portal MOJE OKO.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…