Čudesno bioničko oko vraća vid

Čudesno Bioničko oko vraća vid , omogućava da slijepi napokon vide uz pomoć mikročipa. Muškarci i žene uključeni u eksperiment prvi su put vidjeli nečiji osmijeh i svijet oko sebe i mogli šetati bez psa vodiča.

Tijekom eksperimentalnog testiranja bioničke oči su uspješno vratile vid slijepima. Sićušni mikročip implantiran u zadnji dio oka omogućio je vid muškarcima i ženama koji su mislili da nikad neće vidjeti, no sad mogu vidjeti kazaljke na satu i prepoznati predmete oko sebe. Jedan muškarac je prvi put vidio svoju djevojku, dok je drugi uspio pročitati vlastito ime. Smatra se da bi izum mogao pomoći i nekima koji su slijepi od rođenja.

Stručnjaci kažu da bi sub-retinalni implantant mogao revolucionarizirati liječenje slijepih slično kao što je umjetna pužnica promijenila živote gluhih (nekim gluhima je dijelimično omogućio sluh). Novim izumom bi se prvo okoristili oni s Retinitis pigmentosom (RP), nasljednom bolešću koja postupno razara mrežnicu na pozadini oka što dovodi do potpune, a do sad i neizlječive sljepoće. S vremenom bi se bioničko oko moglo koristiti za tretiranje sa starošću povezanim degeneracijama oka, najčešćim uzrokom sljepila kod starijih.

Bioničko oko je izum njemačke firme Retina Implant AG, a sadrži vrlo sitni mikročip – 3mm X 3mm – na kojem se nalazi 1.500 senzora za svijetlost koji nadoknađuju one izgubljene na mrežnici.

Dr. Eberhart Zrenner, osnivač Retina Implants kaže da je jedan pacijent prvi put vidio svoju djevojku, drugi suncokret u vrtu, dok je jedan od njih bio oduševljen gledajući insekte na travi. Osim mobilnosti pacijenti su s vidom dobili i zadovoljstvo zbog viđenih sitnica. Iako ovo nije prvi pokušaj implantacije bioničkih očiju za slijepe u prethodnim slučajevima pacijent je bio opterećen velikim brojem priključaka poput kamere na crnim naočalama. “Nivo vraćenog vida je rudimentaran, ali mi ovdje govorimo o ljudima koji su bili sasvim slijepi, a sad vide dovoljno dobro da šetaju bez pomoći psa vodiča,” rekao je dr. Eberhart Zrenner.

Cijena uređaja kreće se od 20.000 do 45.000 britanskih funti po paru očiju, uz kojeg će slijepi dobiti i treniranog psa vodiča.

Međutim, bioničke oči ne mogu pomoći svim slijepima, a trebat će još dodatnog prilagođavanja da bi postale masovno dostupne, možda nekoliko godina, objasnili su iz firme Retina Implants.

Popust 30 posto Oftalmološka ordinacija iFG
  • 1lece Boja Baner
  • 2lece Boja 1920 01

Uvijeti upotrebe

Ukoliko nije navedeno drugačije, sadržaji ove web stranice su vlasništvo Web portala MOJE OKO. Informacije koje se nalaze na ovoj stranici su samo u informativne svrhe i ne stvaraju poslovni ili profesionalni uslužni odnos između vas i Web portala MOJE OKO. Linkovi na ovoj stranici mogu dovesti do usluga ili stranica koje ne pokreće Web portal MOJE OKO.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…