Bioničko oko

Minijaturni čip koji se ugrađuje u oko moći će da vrati vid pacijentima kojima je oštećen očni živac. Za sada preko umjetnog oka pacijenti razlikuju crnu, bijelu i sivu boju, mogu da prepoznaju bijelu liniju na putu, kao i obrise predmeta. Razlikuju svijetlo i tamu i mogu da se orijentiraju u prostoru.

Fizičari, elektroničari i oftalmolozi zajedničkim snagama su razvili novu vrstu implantata koji bi trebalo da pomogne osobama s oštećenim očnim živcem da ponovo vide. Minijaturni čip sa 60 elektroda kirurški  se ugrađuje iza mrežnice, sa zadnje strane očne jabučice ili u zadnji dio oka, gdje ostaje trajno. On šalje impulse koji aktiviraju oštećen očni živac. Primjenjuje se vrhunska kirurgija kako oko ne bi bilo oštećeno prilikom ugradnje. Veoma tanka žica učvršćuje oštećeni očni živac, a njena uloga je da prenosi svijetlo i sliku u mozak, gdje se oni procesuiraju. Osim ugrađenog čipa i žice, u oku nema drugih uređaja. Na posebnim naočalama koje pacijent treba da nosi nalazi se mala kamera sa odašiljačem koji šalje slike ka implantiranom čipu. Pacijent oko pojasa nosi i malo računalo s baterijom, koja mu je izvor energije.

U stvari, preko očnog živca, koji ne smije da bude potpuno oštećen, svijetlosni signal pretvara se u elektronski signal koji u mozgu stvara sliku – objašnjava drLindon da Kruz, kirurg oftalmolog koji je obavljao ovakve operacije. Veoma je važno to što smo prvi put pokazali da funkcionira koncept u kojem su spojeni elektronska naprava i živčano tkivo, s očnim živcem. Istraživanje će trajati još tri godine, što znači da se bioničko oko u praksi može naći tek poslije toga.

 bionicko oko 2

Bioničko oko međutim, može da pomogne samo onim ljudima koji su nekad mogli da vide jer njihov mozak ima „iskustvo vida“ pa zna kako da procesuira vizuelne informacije. Oni koji su rođeni slijepi, nažalost, nemaju potrebne neurološke preduvjete za procesuiranje dobijenih podataka preko žice. Isto tako, očni živac mora da bude bar djelomično funkcionalan jer u suprotnom podaci ne mogu biti u potpunosti procesuirani.

Kandidati za bioničko oko su osobe koje su izgubile vid zbog komplikacija vezanih za šećernu bolest, zbog degeneracije žute pjege, traume ili neke nasljedne bolesti.

Istraživači priznaju da ovo otkriće ima određena ograničenja jer za sada ne može da vrati savršen vid, ali oni vjeruju da će zahvaljujućem daljem napretku u tehnologiji moći da bude napravljena kamera veličine graška koja će da bude ugrađena u očnu jabučicu te će tako prirodno tkivo biti zamijenjeno umjetnim. Trenutno, istraživači rade na razvoju čipa s većim brojem elektroda.

Popust 30 posto Oftalmološka ordinacija iFG
  • 1lece Boja Baner
  • 2lece Boja 1920 01

Uvijeti upotrebe

Ukoliko nije navedeno drugačije, sadržaji ove web stranice su vlasništvo Web portala MOJE OKO. Informacije koje se nalaze na ovoj stranici su samo u informativne svrhe i ne stvaraju poslovni ili profesionalni uslužni odnos između vas i Web portala MOJE OKO. Linkovi na ovoj stranici mogu dovesti do usluga ili stranica koje ne pokreće Web portal MOJE OKO.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…