Što je Amsler test?

Razvijen 1945. od strane švicarskog oftalmologa po imenu Marc Amsler, Amsler test ili mreža je sastavljena od horizontalnih i vertikalnih linija koje se sijeku. Centar mreže označen je točkom. Tradicionalno, Amsler rešetke su izrađene od bijele linije na crnoj podlozi. Sheme boja koriste se danas često obrnuto, predstavljajući crnom bojom na bijeloj pozadini. Crna i crvena ili plava i žuta boja sheme su također napravljene.

Za što se koristi Amsler test?

Amsler test je brza i jednostavna dijagnostička metoda za otkrivanje promjena centralnog vida, vidno polje koje se najviše koristi. Centralni vid je odgovoran za sposobnost da se jasno vide objekti neposredno ispred, što omogućuje takve aktivnosti kao što su čitanje, vožnja, gledanje televizije i prepoznavanje boje, oblika i druge vizualne karakteristike ljudi ili predmeta koji se promatra. Središnje područje oka mrežnice, zove se makula, je dio oka koji je odgovoran za postizanje normalnog centralnog vida. Kod bolesti ili oštećenja makule dolazi do poremećaja centralnog vida. Amsler test je razvijen za otkrivanje ovog poremećaja i služi kao prvi korak prema dijagnostici makularne degeneracije.

Makularna degeneracija: Važnost dijagnostike i praćenja

Makularna degeneracija je stanje u kojoj makula ne vizualizira predmete normalno. To rezultira vizualnim deficitom koji se pogoršava s vremenom. Makularna degeneracija je bezbolno stanje koje može ugroziti nečiju kvalitetu života kao što su čitanje, vožnju i druge dnevne aktivnosti koje zahtijevaju središnji vizualni fokus. Amsler test je siguran i jednostavan način za rano otkrivanje makularne degeneracije, što je navelo oftalmologe za pokretanje dodatnih ispitivanja i određivanja planova liječenja da bi se usporilo napredovanje ove bolesti. Mnogi oftalmolozi savjetuju bolesnika s makularnom degeneracijom da Amsler test kod kuće redovito provodi kako bi pratio svoje stanje. Ako bolesnik primjećuje promjene, on ili ona može upozoriti oftalmologa koji će poduzeti neke prilagodbe u liječenju. Cilj provođenja Amsler testa je pomoći u očuvanju središnjeg vida što je moguće duže.

Kako Amsler test radi?

Tijekom ispitivanja, pacijent s normalnim centralnim vidom će vidjeti urednu mrežu, ravne linije koje se sijeku pod pravim kutom dok gleda u točku u središtu mreže. Ako, međutim, pacijent vidi linije valovite ili prostore unutar mreže gdje su linije su odsutni, to su poremećaji koji su u skladu s makularnom degeneracijom. Ostale abnormalne percepcije su linije koje su zamagljene, savijene, slomljene ili se razlikuju u boji od ostalih, i kvadratići u različitim veličinama i oblicima.

Kako Amsler test radi?

 

Kako se Amsler Grid test izvodi?

  • Amsler test se izvodi na način da je ekran računala u razini očiju, na uobičajenoj udaljenosti za čitanje, u sobi koja nudi idealno svjetlo bez odbljeska.
  • Pacijent nosi svoje uobičajene naočale za čitanje, ako se normalno koriste
  • Prvo se pokrije jedno oko, pogled se usredotoči na točku u sredini. S naglaskom gledanja u središnju točku mogu se vidjeti i ostali dijelovi rešetke.
  • Treba obratiti pažnju na iskrivljene linije, prazni prostori ili valovite linije.
  • Zatim se pokrije drugo oko i test se ponavlja.

Iako se Amsler test može provesti kod kuće, to nije zamjena za rutinske sveobuhvatne očne preglede, koji bi trebao biti u izvedbi OFTALMOLOGA najmanje svake dvije godine. Kada je otkrivena bolest oka ili smanjenje vizualne sposobnosti, preporučuju se češći pregledi.

Amsler Test nudi jednostavan način za praćenje vida između redovnih pregleda oftalmologa.

Popust 30 posto Oftalmološka ordinacija iFG

Uvijeti upotrebe

Ukoliko nije navedeno drugačije, sadržaji ove web stranice su vlasništvo Web portala MOJE OKO. Informacije koje se nalaze na ovoj stranici su samo u informativne svrhe i ne stvaraju poslovni ili profesionalni uslužni odnos između vas i Web portala MOJE OKO. Linkovi na ovoj stranici mogu dovesti do usluga ili stranica koje ne pokreće Web portal MOJE OKO.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…