Što je dalekovidnost?

Što je dalekovidnost

Hyperopia ili dalekovidnost ima oko četvrtina stanovništva. Osobe s hyperopiom mogu vidjeti udaljene predmete jako dobro, ali imaju poteškoća s naglaskom na objektima koji su izbliza.

Simptomi i znakovi

Dalekovidni ljudi ponekad imaju glavobolje ili naprezanje očiju i mogu se osjećati umorno, kada obavljaju poslove na blizinu. Ako imate ove simptome, dok nosite svoje naočale ili kontaktne leće, možda ćete trebati ponovno ispitati svoj vid i dobiti novu dioptriju.

Što uzrokuje dalekovidnost?

Dalekovidnost za razliku od kratkovidnosti nastaje kada zrake svjetlosti koje ulaze u oči stvaraju fokus iza mrežnice, a ne izravno na nju. Očne jabučice takvih osoba su nešto kraće nego što je normalno.

Mnoga djeca su rođena s hypermetropiom, koja s procesom rasta očne jabučice prelazi u emetropiju- stanje bez dioptrije ili u miopiju ukoliko očna jabučica dalje nastavlja sa rastom.

Liječenje dalekovidnosti

Dalekovidost može biti ispravljena sa naočalama ili kontaktnim lećama koje mijenjaju način na koji se zrake svijetlosti lome na mrežnici.

Ako recept za Vaše naočale ili kontaktne leće počinje s plus brojevima, kao +2.50, vi ste dalekovidni.

Možda ćete morati nositi naočale ili kontaktne leće cijelo vrijeme ili samo kad čitanja, rada na računalu ili radi drugih poslova na blizinu.

Refrakcijska kirurgija, kao što je LASIK ili CK, je još jedna mogućnost za ispravljanje dalekovidnosti. Kirurgija može smanjiti ili eliminirati potrebu da nosite naočale ili kontaktne leće.

Popust 30 posto Oftalmološka ordinacija iFG
  • 1lece Boja Baner
  • 2lece Boja 1920 01

Uvijeti upotrebe

Ukoliko nije navedeno drugačije, sadržaji ove web stranice su vlasništvo Web portala MOJE OKO. Informacije koje se nalaze na ovoj stranici su samo u informativne svrhe i ne stvaraju poslovni ili profesionalni uslužni odnos između vas i Web portala MOJE OKO. Linkovi na ovoj stranici mogu dovesti do usluga ili stranica koje ne pokreće Web portal MOJE OKO.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…