Torične leće

Torične leće

Imate astigmatizam, a mislite da ne možete nositi meke kontaktne leće? Varate se. U današnje vrijeme i za to postoji rješenje – meke kontaktne leće za korekciju astigmatizma.

Meke kontaktne leće sa sfernom dioptrijom služe za ispravljanje refrakcijskih pogrešaka kao što su dalekovidnost i kratkovidnost. Meke kontaktne leće za astigmatizam se nazivaju torične ili cilindrične kontaktne leće.

 

U ne tako davnoj prošlosti nije bilo moguće ispravljati astigmatizam mekim kontaktnim lećama, ali u današnje vrijeme se astigmatizam do -3,00 dioptrije većinom uspješno korigira mekim kontaktnim lećama. Naravno, postoje iznimke, npr. ukoliko imate patološke probleme s očima, što je ipak rijedak slučaj. 

Uz tehnološke napretke, meke leće za astigmatizam su sada nevjerojatno udobne i ultra-tanke, te pružaju korisnicima prirodan pogled na svijet. Riječ je o posebno dizajniranim lećama, izrađenim od istih materijala od kojih su izrađene i “obične” sferne mekane leće. Meke kontaktne leće za astigmatizam su znatno napredovale tijekom posljednjih desetljeća, te razvile iznimnu stabilnost na oku.

Sadrže dvije jakosti sa zakrivljenostima pod različitim kutovima (jedna za astigmatizam, druga za kratkovidnosti ili dalekovidnost). Također imaju i poseban mehanizam balansa kako bi kontaktna leća bila relativno stabilna na oku prilikom treptanja ili pogleda u različitim smjerovima. Meke leće za astigmatizam se ne rotiraju na oku, te time omogućuju idealnu oštrinu vida. Na sebi imaju laserom ugravirane crtice (dvije ili tri – ovisno o proizvođaču), pomoću kojih se određuje točna osa astigmatizma (cilindra). Prilikom pregleda se koristi poseban mikroskop, koji omogućavaoftalmologu bolji pregled utisnutih crtica na leći za astigmatizam.

Ukoliko imate malu vrijednost astigmatizma od +/- 0.50 cyl do +/- 1.00 cyl postoji mogućnost da svoj problem riješite sfernim mekim lećama, što naravno nije slučaj kod svih nosioca. Upravo iz tog razloga je potrebno izvršiti detaljan pregled kod specijalista za kontaktne leće, koji će vam preporučiti odgovarajući tip leće.

Na tržištu su dostupne razne varijante mekih leća za astigmatizam. Postoje jednodnevne, dvotjedne, te mjesečne, ali i leće za astigmatizam u boji. Ovisno o vašim željama i potrebama, imaju mogućnost promjene postojeće boje oka ili povećanja intenziteta postojeće boje oka.

Ukoliko imate astigmatizam i zainteresirani ste za nošenje mekih kontaktnih leća za astigmatizam svakako posjetite oftalmologa koji će odrediti idealan dizajn kontaktne leće prema vašim individualnim potrebama.

Popust 30 posto Oftalmološka ordinacija iFG
  • 1lece Boja Baner
  • 2lece Boja 1920 01

Uvijeti upotrebe

Ukoliko nije navedeno drugačije, sadržaji ove web stranice su vlasništvo Web portala MOJE OKO. Informacije koje se nalaze na ovoj stranici su samo u informativne svrhe i ne stvaraju poslovni ili profesionalni uslužni odnos između vas i Web portala MOJE OKO. Linkovi na ovoj stranici mogu dovesti do usluga ili stranica koje ne pokreće Web portal MOJE OKO.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…