Očni tlak ili glaukom najveći ubojica Vašeg vida

Glaukom

Povišeni očni tlak dugo vremena ne dovodi do nikakvih simptoma a uzrokuje postupni gubitak perifernog vida dovodeći do bolesti koju nazivamo GLAUKOM.

Što je glaukom?

Glaukom nastaje zbog povećanog očnog tlaka koji dovodi do propadanja vidnog živca i samim tim do slabljenja vida i do razvoja sljepoće.
Iako je češći kod starijih osoba, može se pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi pa čak i u djece. Kako naša populacija postaje sve starija, udio pacijenata sa glaukomom je u sve većem porastu.

 

Koji su simptomi glaukoma?

Karakteristično je da nema nikakve simptome sve dok ne dođe do značajnog gubitka vida i sljepoće u kasnijoj fazi.
Osoba koja ima povišeni očni tlak dugo vremena ne primjećuje gubitak vida jer joj propada periferni vid.
To je progresivna i obično nemilosrdna kronična bolest. Liječenjem se ne može vratiti ono što je izgubljeno. Ali pravovremeno otkrivena bolest i njeno liječenje može barem usporiti i odgoditi proces oštećenja. To je razlog zašto je tako važno otkriti problem što je prije moguće, kako bi mogli započeti liječenje sa što manje štetnih posljedica na vid, istaknula je doktorica Irena Filipović-Grčić.

Tko je u opasnosti?

Iako svatko može dobiti glaukom, neki ljudi imaju veći rizik, i to oni koji u obitelji već imaju glaukom, dijabetičari, kratkovidni, dalekovidni, oni koji boluju od migrene, bolesti štitnjače, povišenog krvnog tlaka, te oni koji uzimaju neke lijekove, npr. kortikosteroide.

Kako se glaukom dijagnosticira?

U Centru za glaukom u sklopu specijalističke oftalmološke ordinacije dr Irene Filipović-Grčić glaukom se otkriva uz pomoć najsuvremenijih metoda rane detekcije glaukoma. Nakon obavljene kompletne glaukomske obrade koja uključuje višekratno mjerenje očnog tlaka, pahimetriju tj. mjerenje debljine rožnice i gonioskopiju tj. pregled kuta u prednjoj očnoj sobici, obavlja se pretraga vidno polje. Centar za glaukom posjeduje najsuvremenije kompjuterizirano vidno polje Octopus 900 koje omogućava ranu detekciju glaukoma i uvid i u najmanja, početna oštećenja vidnog živca.

Kako se glaukom liječi?

Ukoliko se glaukom otkrije na vrijeme liječenje će biti dovoljno i uspješno samo sa kapljicama za sniženje očnog tlaka. Međutim, ukoliko se radi o uznapredovaloj bolesti liječenje je jako neizvjesno i uobičajena terapija kapima više ne pomaže. Ponekad u obzir dolazi operacija i liječenje laserom.

30 % POPUSTA NA GLAUKOMSKU OBRADU I VIDNO POLJE OCTOPUS U CENTRU ZA GLAUKOM  SPECIJALISTIČKE OFTALMOLOŠKE ORDINACIJE DR IRENA FILIPOVIĆ-GRČIĆ

Više o Centru za glaukom na www.oftalmologija-ifg.com ili direktnim pozivom na brojeve 01 6535 242, 099 76 53 651, Specijalistička oftalmološka ordinacija Irena Filipović-Grčić, dr. med., spec. oftalmolog, Maksimirska 115, Zagreb

Popust 30 posto Oftalmološka ordinacija iFG
  • 1lece Boja Baner
  • 2lece Boja 1920 01

Uvijeti upotrebe

Ukoliko nije navedeno drugačije, sadržaji ove web stranice su vlasništvo Web portala MOJE OKO. Informacije koje se nalaze na ovoj stranici su samo u informativne svrhe i ne stvaraju poslovni ili profesionalni uslužni odnos između vas i Web portala MOJE OKO. Linkovi na ovoj stranici mogu dovesti do usluga ili stranica koje ne pokreće Web portal MOJE OKO.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…