phaco

maka
maka
Offline
0
Uskoro idem na operaciju mrene jer mi se razvila mrena nakon udarca u oko. Rekli su mi da se to radi laserskom metodom i da je skroz bezbolno. Možete li mi nešto više reći o toj operaciji?
Odgovori (1)
 • Pitanje zatvoreno

  Četvrtak, Listopad 01 2015, 02:31 PM - #Permalink
  0
  Poštovani,

  Prilikom operacije bolesnik ne osjeća bol, ali osjeća dodire na oku.
  Operacija sive mrene danas se u većini slučajeva izvodi ultrazvučnom metodom fakoemulzifikacije očne leće (Phaco). Sama operacija se izvodi u lokalnoj anesteziji. Lokalna anestezija može biti uspostavljena pomoću kapljica ili injekcijom u područje oka. U većini slučajeva anestezija se provodi kapljicama.
  Nakon anestezije bolesnik se u ležećem položaju na leđima postavlja ispod operativnog mikroskopa. Provode se mjere sterilne pripreme operativnog polja. Naravno cijela operacija se izvodi u sterilnim operacijskim dvoranama. Nakon pripreme operativnog polja postavlja se metalni držač koji će držati vjeđe otvorenima. Prilikom operacije bolesnik ne osjeća bol, ali osjeća dodire na oku.
  U oko se ulazi kroz dva ili tri otvora na rožnici koji su manji od 3 milimetra. Takvi otvori ne zahtijevaju šivanje te uvelike ubrzavaju postoperativni oporavak. Kroz otvore se uvode instrumenti kojima se mrvi zamućena leća. Ultrazvučna sonda mrvi dijelove leće i ujedno ih isisava iz oka. Nakon uklanjanja prirodne leće u oko se ugrađuje umjetna leća. Promjer umjetne leće je najčešće 6 milimetara, tako da se leća savija u smotuljak koji se može uvesti kroz rez od 3 milimetra. U oku umjetna leća opet poprimi svoj originalni izgled. Cijeli postupak obično traje 15 do 30 minuta u nekompliciranim slučajevima. Navedeni postupak i vrsta anestezije može biti drugačija kod kompliciranih slučajeva ili ako se radi o djeci.
  Nadam se da ste zadovoljni s odgovorom. Lijepi pozdrav,

  dr Irena Filipović-Grčić.
  The reply is currently minimized Prikaži
Unesi odgovor

Popust 30 posto Oftalmološka ordinacija iFG
 • 1lece Boja Baner
 • 2lece Boja 1920 01

Uvijeti upotrebe

Ukoliko nije navedeno drugačije, sadržaji ove web stranice su vlasništvo Web portala MOJE OKO. Informacije koje se nalaze na ovoj stranici su samo u informativne svrhe i ne stvaraju poslovni ili profesionalni uslužni odnos između vas i Web portala MOJE OKO. Linkovi na ovoj stranici mogu dovesti do usluga ili stranica koje ne pokreće Web portal MOJE OKO.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…