halacion

lajk
lajk
Offline
0
Još prije 2 godine pojavio mi se halacion na vrhu desnog kapka, on je tada bio veliki, doktor mi je preporučio kirušku intervenciju, koju sam poslije dugo odlaganja zakazao prošle godine, međutim poslije povratka sa mora halacion se dosta smanjio, sigurno za 70-80%. Kirurg mi je rekao da misli je sada previše mali za operacijuj, a obzirom da se nalazi na samom vrhu kapka, preporučuje mi da ne razmišljam o tome i da zaboravim da ga imam. Moj problem je što ga ja svaki put vidim kad se pogledam u ogledalo. Da je dublje u unutrašnjosti kapka, pretpostavljam da se sada, obzirom na veličinu, ne bi ni primjećivao, ali pošto je na vrhu primjećuje se kao blago zadebljanje.

Zanima me da li sada, obzirom na to da se u proteklih godinu dana jako smanjio, postoje neke alternativne metode liječenja, kako bi u narednom periodu potpuno nestao? Pada mi na pamet da sa nekom iglicom pokušam da ga sam iscjedim, jednostavno djeluje mi tako da samo treba da pukne i da izađe to što je u njemu, jer nema nikakve upale i nikakvog crvenila.

Bio bih vam zahvalan na odgovoru kako najbolje da riješim ovaj problem bez kirurške intervencije.
Odgovori (1)
 • Pitanje zatvoreno

  Četvrtak, Listopad 01 2015, 02:38 PM - #Permalink
  0
  Poštovani,

  Na žalost moram da Vas razočaram, halacion nije moguče rješiti bez kirurške intervencije. Radi se o kroničnoj upali sa stvaranjem kapsule tj.čahure koja se mora u cijelosti odstraniti jer ukoliko se samo isprazni sadržaj halaciona a kasulu ostavimo, halacion će opet nastati. Dakle, samo kirurško odstranjenje halaciona dolazi u obzir. Radi se o operaciji u lokalnoj anesteziji, kapak se okrene posebnom halacion pincetom i nakon toga se zarezuje i prazni sadržaj skupa sa kapsulom. Oko se zatvara do kontrole koja je obično sutradan. Moguće je da imate postoperativne bolove, u tom slučaku koristite analgetike.

  Lijepi pozdrav,
  Dr Filipović-Grčić
  The reply is currently minimized Prikaži
Unesi odgovor

Popust 30 posto Oftalmološka ordinacija iFG
 • 1lece Boja Baner
 • 2lece Boja 1920 01

Uvijeti upotrebe

Ukoliko nije navedeno drugačije, sadržaji ove web stranice su vlasništvo Web portala MOJE OKO. Informacije koje se nalaze na ovoj stranici su samo u informativne svrhe i ne stvaraju poslovni ili profesionalni uslužni odnos između vas i Web portala MOJE OKO. Linkovi na ovoj stranici mogu dovesti do usluga ili stranica koje ne pokreće Web portal MOJE OKO.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…